Costa Blanca

300 dagen / 2800 uren zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 22 gr C – Dankzij het subtropische en droge klimaat gedurende het hele jaar, is de provincie Alicante de ideale bestemming voor elke activiteit in de open lucht. Varen, tennis, wandelen, avontuurlijke sporten, het kan allemaal en vooral voor de liefhebbers van golf, is de Costa Blanca een paradijs. Er is een grote verscheidenheid in kwaliteit en faciliteiten om gedurende het hele jaar te golfen.

Ook voor het welzijn en de gezondheid is de Costa Blanca het hele jaar een gunstige plek. De WHO heeft zich daar positief over uitgelaten. Mensen met astma, reuma en osteoporose ondervinden gunstige invloeden op hun gezondheid door het hoge zoutgehalte van de binnenzee Mar Menor en andere zoutmeren.

 

Weersverwachting >> Klik hier

Klimaattabellen >> Klik hier

 

De Costa Blanca ligt in “El Levante Español”, het zuidoostelijk mediterrane kustgebied van Spanje dat wordt gevormd door de provincies Valencia en Murcia . Het is een strategische locatie met uitstekende verbindingen met de rest van Spanje en Europa. Dat is te danken aan ‘El Altet’ International Airport (Alicante) en een perfect netwerk van autowegen en treinverbindingen met de belangrijkste Spaanse steden en door de realisatie van de hogesnelheidstrein AVE.

De Costa Blanca heeft zo’n 220 kilometer kustlijn met een heldere zee en brede en lange zandstranden. 300 dagen / 2800 uren per jaar schijnt de zon bij een gemiddelde temperatuur van 22°C. Dit heerlijke klimaat en de prachtige zee met zijn veelal met een Blauwe vlag bekroonde stranden, zijn al decennia lang de belangrijkste reden geweest om miljoenen reizigers naar deze bijzondere plek te lokken. Meer over het klimaat…(link naar interne tab ‘Klimaat’)

De natuur van de Costa Blanca wordt vooral gekenmerkt door de Middellandse Zee maar ook door vlakke, vruchtbare gebieden en bergen met prachtige uitzichten. De provincie Alicante is op één na de meest bergachtige in Spanje. Het toont het mediterrane landschap in zijn verscheidenheid en dankt zijn rijkdom vooral door de rivieren zoals de Rio Segura en de Rio Vinalopó.

De natuur is eindeloos divers: ontelbare palmbomen (in vier variaties), pijnbomen, johannesbroodbomen en geurende planten en kruiden in de valleien en bergen met bossen vormen een prachtig landschap. En in het zuiden van de provincie wordt de horizon van vruchtbare vlakke landbouwgebieden, ecologisch belangrijke moeraslanden en zoutmeren (met vele soorten vogels zoals flamingo’s) gemarkeerd door bergen, unieke duinlandschappen, zandstranden en palmbomen.

In het binnenland van de provincie, zoals bijvoorbeeld in ons werkgebied de Vega Baja, komen de schoonheid en charme van het Middellandse Zeeklimaat helemaal tot hun recht. Er is een natuurlijke rijkdom die wordt gekenmerkt door landschappen vol contrasten. Droge en geïrrigeerde landbouwgebieden, valleien zoals die van Hondón en vruchtbare landbouwgebieden met wijnstokken, eindeloze boomgaarden met citrusvruchten, bloeiende amandelbloesems (in het vroegste voorjaar), olijven, kersen en nog veel meer, worden afgewisseld door berggebieden met ravijnen en toppen tot maximaal 1500 meter.

De historische vindplaatsen van verschillende beschavingen en de mix van traditionele gastronomie, ambachtelijke kunsten en de vele festiviteiten zijn uniek in de wereld. In dit gebied kunt u veel rust en ruimte vinden maar ook altijd op zoek gaan naar de gezellige drukte van het spectaculaire en voor alle doelgroepen geschikte uitgaansleven aan de kust. In de Vega Baja wordt “Castellano” (de officiële Spaanse taal) gesproken; in de noordelijker delen van de Costa Blanca is het Valenciaans de meest gesproken regionale taal (vergelijkbaar met de Friese taal in Nederland).

Een aantal van de vele steden en dorpen nabij en in ons werkgebied:

Alicante is de provinciehoofdstad. De boulevard ‘Explanada’ is het drukste punt in de stad en is een prima vertrekpunt om de historische binnenstad te ontdekken. Daar is een veelheid aan keuzes te maken voor cultuur (musea), oudheid (kasteel), strand, wandelingen in de ‘casco antiguo’ (oude stad) en de parken, uitgaan en eten en drinken in ‘el Barrio’, etc.

De Rio Segura begrenst op een prachtige wijze de oude en nieuwe stad en is een essentiële bron voor de zeer vruchtbare vallei met eindeloze akkers en boomgaarden.  

Elche is de centraal gelegen derde stad in de Valenciaanse gemeenschap. Het is de stad met twee vermeldingen op de Unesco-Werelderfgoedlijst: voor de ‘Palmeral’ (met zo’n 200.000 palmbomen!) en voor het ‘Misteri de Elx’. Met vindplaatsen die zelfs teruggaan tot de prehistorie, maakt dit deel uit van de zeer rijke historie die, perfect geconserveerd, in monumenten en musea zeer zichtbaar is.

De Rio Vinalopó snijdt door de stad in een prachtig en diep gelegen park. Elche is ook bekend van de schoenenindustrie die ook, ondanks hevige oosterse concurrentie, nog steeds stand weet te houden. In deze stad zijn ook nog vele andere culturele voorzieningen te vinden en kunt u zich laten verrassen door een eigenzinnige en zeer smaakvolle gastronomie.

 Klik hier voor meer informatie.

Orihuela ligt zo’n 25 km landinwaarts maar strekt zich als gemeente via de ‘Huerta’ (tuinbouwgebieden) toch uit tot de kust (Orihuela-Costa). Het is de hoofdstad van de Vega Baja met een commerciële functie en veel monumenten die een rijke historie verbeelden. De ‘Semana Santa’ (Heilige week) van Orihuela is een religieus hoogtepunt in Spanje.

 Klik hier voor meer informatie.

Murcia ligt weliswaar niet in de Valenciaanse Gemeenschap maar is als nabij gelegen stad zeker interessant. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en kent ook een mooi historisch centrum waarin ook veel activiteiten en een bruisend uitgaansleven te vinden zijn.

 Klik hier voor meer informatie.

 Op de website www.costablanca.org is nog heel veel meer informatie te vinden. Deze website is ook in het Nederlands en geeft bijv. ook – via een keuzemenu – informatie over alle andere dorpen en steden in de Valenciaanse Gemeenschap.

De Costa Blanca is in alle opzichten veelzijdig. De zee en de 220 km veelal zachte zandstranden (vaak bekroond met de Blauwe vlag!) zijn de absolute trekkers. En er is heel veel meer! In het binnenland heersen de rust van de bergen waar prachtige bewegwijzerde wandelingen zijn te vinden naar schitterende uitzichtspunten.

In de valleien en ‘el campo’ is veel agrarische activiteit. Aan de kust bruist het en zijn alle vormen van vermaak voor alle doelgroepen ruim beschikbaar.

Of u nu wilt genieten van cultuur en stedelijke of natuurlijke schoonheid, wilt sporten, met de hele familie naar een pret- of safaripark, of feestelijk wilt uitgaan, er is van alles te doen en te beleven. Het perfect ontwikkelde toerisme biedt een breed scala aan voorzieningen met vermaak voor iedereen.

Via de diverse ‘turismo’-bureaus kunt u informatie krijgen over eindeloze mogelijkheden om u te vermaken en ook over de culturele en vaak feestelijke activiteiten die gaan plaatsvinden. En als u zelf actief wilt zijn: nagenoeg iedere sport is, soms dichtbij, soms wat verder weg, door u te beoefenen.

In alle steden en dorpen is het mogelijk om uit te gaan en tegen heel redelijke bedragen te eten. En voor het échte en spectaculaire uitgaansleven zijn er vooral aan de kust en in de grotere steden alle mogelijkheden.

De Costa Blanca heeft ook in zijn gastronomische cultuur een belangrijke aantrekkingskracht.

Paella is de ster van de Valenciaanse keuken naast arroz con costra (Elche), gazpacho, vlees, vis en zeevruchten (baai van Santa Pola). En uiteraard vindt u overal mogelijkheden om van heerlijke tapas te genieten. In de Valenciaanse keuken speelt olijfolie een hoofdrol en worden de smaakvol bereide heerlijkheden geserveerd met wijnen van het gebied van Vinalopó.

Het mediterrane dieet, met een ‘menu del día’ vanaf zo’n acht euro, is wereldwijd erkend als de meest gezonde en evenwichtige voeding.

Spanje kent vele feestdagen en festivals, zoals de fiestas de Moros y Cristianos, een populair feest dat herinnert aan de strijd tussen arabieren en christenen en dat wordt gevierd met beroemde vreugdevuren. Het feest van San Juan is een feest van licht en vuur.

Heidense en religieuze feesten, het carnaval, bedevaarten of vieringen van Heilige week (Orihuela); in de kalender van de Costa Blanca is er altijd iets te vieren.

De markt in Torrevieja is één van de grootste in Spanje en deze is zéker het bezoeken waard. De markt vindt iedere vrijdag plaats van 9 tot 14u ’s middags.

In de grotere steden is vaak meerdere malen per week markt.

  • Maandag:   Elche, Santa Pola, San Pedro del Pinatar.
  • Dinsdag:   Orihuela, Alicante.
  • Woensdag:   La Mata, Guardamar, San Miguel de Salinas.
  • Donderdag:    San Javier, Rojales, Alicante, La Marina.
  • Vrijdag:   Torrevieja, Pilar de la Horadada, Los Montesinos.
  • Zaterdag:   Santa Pola, Elche, Almoradí, Alicante, Playa Flamenca.
  • Zondag:   Campo de Guardamar, Elche, La Marina, Campoverde.

De diverse steden in ons werkgebied bieden alle gelegenheid om heerlijk te shoppen. In de oude binnensteden van Elche, Torrevieja, Alicante, Murcia, Benidorm en Valencia zijn veel winkels en boetieks waar alle merkartikelen te vinden zijn.

Een bijzondere aanrader is de regelrechte verkoop aan particulieren vanuit de schoenenfabrieken in Torrellano (tussen Elche en Altet-airport bij Alicante)!

Ook zijn er veel supermarkten van grote ketens (Mercadona, Carrefour, Lidl, Aldi, etc.) waar alle dagelijkse boodschappen verkrijgbaar zijn.

Aan de randen van de stadscentra zijn deze winkels en warenhuizen geconcentreerd. Parkeren is daar eenvoudig en gratis. De internationaal bekende warenhuizen, zoals El Corte Inglès, Mediamarkt, Decathlon, Aki, Ikea, Inditex (Zara, Stardivarius, etc.), en anderen zijn er allemaal te vinden.

Enkele grote winkelcentra: